Didim Özgürses Gazetesi | Yaşanılası bir Didim için

KÖYLERİMİZİ GERİ İSTİYORUZ

  KÖYLERİMİZİ GERİ İSTİYORUZ

2012 yılında yapılan büyükşehir yasasıyla, bir gecede Aydın'ın 491 köyü mahalle ilan edilerek köy tüzel kişilikleri ortadan kaldırıldı ve tüm mal varlıkları (meralar, düğün salonları, mezarlıklar, su kaynakları, tarım arazileri) il ve ilçe belediyelerine devredildi. Böylece köylünün karar mekanizmalarına katılımı ve yaşam alanı üzerindeki tasarrufu engellenmiş oldu.

8 yıllık uygulamanın sonunda, AKP iktidarı bu uygulamanın kırsaldaki tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini itiraf ederek, 16 Ekim 2020 tarihli Resmi gazetede yayınlanan 7254 sayılı yasayla, mahalleye dönüşen yerleşimlerin sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu gibi hususlar göz önüne alınarak kırsal mahalle kabul edilebilecek.

Bunun için ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi ile büyükşehir belediye meclisine başvuru yapılması ve büyük şehir belediyesinin en geç 90 gün içinde karar alması gerekmektedir.

Başvurusu kabul edilen ve kırsal mahalle kabul edilen köylerde emlak vergisi, çevre vergisi, imar ve inşaat harçları alınmazken, su ücretlerinde evler için %75, işyerleri için %50 indirim uygulanacak. Yasa gereği 2012 yılından 31 Aralık 2022 tarihine kadar da mahalle yapılan tüm köyler bu uygulamadan yararlanmaya devam edecektir. Aydın'a bağlı 491 köyden, bu güne kadar kırsal mahalle ilan edilen bir köy olmadı. Bu konuda bir karara varılması için 35 gün kaldı. Sol Parti olarak Aydın' ın pek çok köyüne ziyaret edip konuyu anlattık ve köylülerin kırsal mahalle olma isteklerini gördük. Bu yasanın kendisi ve uygulanış biçiminin köyler arasında büyük adaletsizliklere neden olacağı, Küçük aile tarımının yok edilip endüstriyel şirket tarımına yol açacağı, köylerden kentlere göçü teşvik edeceği açıktır. 20 yıldır AKP eliyle tarımda sürdürülen tahribatın köylerde yarattığı derin yoksulluk ve çiftçilerin girdi maliyetleri nedeniyle üretemez hale gelmesi yetmezmiş gibi CHP'li bir belediyenin köylerde yapılan tarımı görmezden gelip hala köylerini kırsal mahalle statüsüne almaması, hatta süre dolmadan köylerdeki iş yerlerinden alınan su parasını ağustos ayından itibaren kent merkezindeki işletmelerden alınan su parası ile eşitlemesi kabul edilebilir bir uygulama değildir. Belediye meclis kararları yasaya aykırı olamaz. Nerdeyse nüfusunun tamamının tarımla geçimini sağladığı Aydın'ın mahalle yapılan tüm köyleri kırsal mahalle statüsüne alınmalı, köylerin demokratik, özerk yapılarının oluşturulmasının ilk adımı olarak tüm mal varlıkları ile birlikte tüzel kişilikleri geri verilmelidir.

Bunu yapmayanlar, süreç içinde yaşanacak olan büyük sorunların siyasi sonuçlarını da şimdiden kabullenmeliler.

Biz Sol Parti Aydın İl Örgütü olarak bu konunun takipçisi olacağımızı, ülkemizin en önemli tarım alanlarından biri olan Aydın ilimizde tarımsal üretimin gerilemesine neden olacak her türlü yaptırıma karşı duracağımızı ve köylülerimizle dayanışma içinde olduğumuzu Aydın halkına duyururuz

SOL PARTİ AYDIN İL ÖRGÜTÜ








Yorumlar

Yorum yazabilmek için giriş yapın. Henüz kayıt olmadıysanız yeni hesap oluşturun.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!





Köşe Yazıları

REKLAM ALANI REKLAM ALANI REKLAM ALANI REKLAM ALANI