DÜNYADA GIDA FİYATLARI DÜŞERKEN, TÜRKİYE’DE UÇUYOR!

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan mart ayı verilerine göre, küresel gıda fiyatları 12 aydan bu yana kesintisiz şekilde düşüyor. Türkiye’de ise tam tersine en yüksek enflasyon artışı gıdada yaşanıyor. FAO enflasyon endeksinde küresel et fiyatları geçen ay yüzde 0,9 artarken, Türkiye’de bunun 22 katı düzeyinde ve yüzde 19,99 oranında artış gerçekleşti!
Son dönemde soğan fiyatlarındaki olağanüstü artış iktidarın enflasyonda düşüş iddiasını boşlukta bırakan ürünlerin başında geliyor. Kilosu 30 TL’ye tanesi 7,5 TL’ye ulaşan kuru soğanda taneyle satış dönemi başladı. Sivri biberin kilosu 100 TL’ye kadar yükseldi. Halkın gıdaya erişimi ve sağlıklı beslenme konusunda yoksullaşma ile karşı karşıyayız.
*Dünya gıda fiyatlarında, küresel gıda fiyat endeksinde sürekli düşüş yaşanırken, Türkiye’de gıda enflasyonunun ve fiyat artışlarının dünya sıralamasında beşinci olması, tamamıyla uygulanan yanlış ekonomi, tarım ve hayvancılık politikalarından kaynaklı bir yönetememe sorunudur.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan küresel gıda ürünleri fiyat endeksi, mart ayında da 12 aydan bu yana kesintisiz şekilde düşüşünü sürdürdü. Geçtiğimiz yıl 26 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında özellikle tahıl ürünlerinde yaşanan olağanüstü artışların ardından Tahıl Koridoru anlaşması ile fiyatlar gerilemeye başladı. Küresel gıda fiyatlarındaki düşüş, son açıklanan mart ayı verilerinde de devam etti.
FAO fiyat endeksi şubat ayındaki 129,7 puan düzeyinden, mart ayında 126,9 puana indi. Bu endeks puanı Temmuz 2021'den bu yana küresel gıda fiyatları endeksinin geldiği en düşük seviye. FAO, yaptığı açıklamada küresel gıda piyasalarına ürün arzının bollaşması, Ukrayna tahılının dünya piyasalarına düzenli bir şekilde ulaşmaya devam etmesi sayesinde küresel gıda fiyatlarının 12 aydır kesintisiz şekilde indiğini vurguladı. Buna karşılık ‘özellikle ağır iç ve dış borç yükü olan, ulusal para birimleri ABD doları veya euro karşısında değer kaybeden ülkelerde ise gıda fiyatlarındaki küresel düşüşe rağmen iç pazarlarda yüksek gıda fiyatları yaşandığı, geniş kesimler için gıdaya erişimin zorlaştığı’ kaydedildi. FAO küresel gıda fiyatları endeksine göre tahıl fiyat endeksi martta aylık yüzde 5,6 düşerken, buğday fiyatları yüzde 7,1, mısır yüzde 4,6, pirinç yüzde 3,2 geriledi. Et fiyat endeksi yüzde 0,9, şeker fiyat endeksi yüzde 1,5 arttı. TÜİK’in mart verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 50,51, aylık yüzde 2,29 olurken, yıllık gıda enflasyonu yüzde 67,89. Resmi enflasyonun 18 puan üzerinde.
Küresel et fiyatı martta yüzde 0,9 artarken, Türkiye’de yüzde 19,99’la bunun 22 katı düzeyinde arttı. Tüketici Hakları Federasyonu, Cumhuriyet tarihinde böyle bir gıda pahalılığının yaşanmadığını, son bir yılda 40 temel gıdadaki ortalama fiyat artışının yüzde 190 olduğunu açıkladı. Yayınlanan gıda listesine göre bir yılda kuru soğan yüzde 659, dana eti yüzde 204, süt yüzde 234, limon yüzde 209, beyaz peynir yüzde 251 zamlandı. Bu
tablo; iktidarın TL’yi değersizleştiren, gelir dağılımında adaletsizliği pekiştiren, ülke ekonomisinin yanında özellikle tarım ve hayvancılığı çökerten yıkım ve ihmal politikalarının sonucudur!




Yorumlar