DİDİM HOMEROS ŞİİR KÜTÜPHANSİ

Antik Yunancada “köle” demek olan Homeros adını taşıyan şair, Sakız adasında doğmuştur. Dünyaya görme özürlü gelen Homeros, antik dünyanın en büyük şairidir. Batı edebiyat tarihinin en etkili sanatçılarından biri kabul edilmektedir. İlyada ve Odessa’nın yazarı, “ Şiirin Babası” sayılır.
Onun yaşadığı coğrafyanın bir parçası olan Didim’e , bir şiir kütüphanesi kazandırma çalışmalarımız devam ediyor. Didim Sanat Platformu olarak hedefimize ulaştığımızda ülkemizde bir elin parmakları kadar az olan şiir kütüphanelerinden birisini de kentimize kazandırmış olacağız. Daha önce yaşadığım bazı yerlerde buna benzer girişimlerimiz ne yazık ki sonuçsuz kalmıştı. İzmir’de öğretmenlik yaptığım yıllarda Türkiye’nin ilk kütüphanesinin İzmir’de kurulduğu haberleri ilgimi çekmişti. İzmirli bir şair arkadaşımla İzmir’de bir şiir kütüphanesi kurma çalışmalarını yürüten Dr. Hanefi Bay beyefendiyi ziyarete gitmiştik. Bay, aynı zamanda Yeni Akım Ege ve Anadolu Şairleri Derneği Başkanıydı. "İzmir«de büyük eksikliğini hissettiğimiz bir şiir kütüphanesi oluşturmak istiyoruz. Amacımız insana hizmet, güzelliği getirmek. Esas olarak gençliğe yönelmek istiyoruz; gençleri, sigaradan, uyuşturucudan uzaklaştırıp, şiirin büyülü dünyasına çekmek için uğraşacağız. “ dediğinde bu idealin içinde buldum kendimi. Daha sonraları yaşadığım, Didim’de “DİDİM ŞİİR ATÖLYESİ” “ DİDİM ŞİİREVİ” “DİDİM GENÇLER ŞİİR ATÖLYESİ” çalışmalarıyla Didim Kent Belleğine, bir çok etkinlikle katkı sağladık. Dinleti ve anma geceleri düzenledik. İki yıl önce oluşturduğumuz DİDİM SANAT PLATFORMU ile de Belediye Başkanımız A. Deniz Atabay’ın desteğiyle, bir çok etkinliği gerçekleştirdik. “Altınkum İmza Günleri”, “Didim Kitap Okuyor”, “Barış Şiirleri ve Didim Fotoğrafları Sergisi” ve “21 Mart Dünya Şiir Bildirisi “ gibi.
Şimdi ise DİDİM HOMEROS KÜTÜPHANESİ oluşturma çabalarımızı sürdürüyoruz İki bin’den fazla şiir kitabı toplandı. Hedefimiz On bin kitaba ulaşmak.
Dünyada yüzlerce örneği bulunan şiir kütüphaneleri şiir severlerin hizmetine sunulmuş durumda. Londra, New York, İskoçya kütüphaneleri yıllardır işlevselliğini sürdürüyor. 2017 yılında gittiğim İskoçya’nın Edinburgh kentinde İskoç Şiir Kütüphanesini (Scottish Poetry Library) ziyaretim, bu dünya kentine hayranlığımı bir kat daha arttırdı. Kütüphanenin tanıtım broşüründe 1984 yılında şair Tessa Ransford tarafından kuruldu. İlk açılışta İskoç şair, Tom Hubbard ve 300 kitap da dahil olmak üzere iki personeli vardı, ancak bugüne geldiğimizde 30.000 kadar İskoç ve uluslararası şiir kitabına genişledi. Kütüphane, İskoçya'nın üç yerli dilinde materyal içerir: İskoç Galcesi , Ova İskoçları ve İngilizce .açıklamaları yer alıyordu.
Türkiye’de ne yazık ki kütüphaneler unutulmaya yüz tutmuşken 2012 yılında Bursa Nilüfer’de ülkemizin ilk “ŞİİR KÜTÜPHANESİ” nin açıldığını gördük. Bu açılışa ilk sıfatı yakıştırıldığına göre İzmir’deki girişim sonuçsuz kalmıştı demek ki. Bir köşe yazısına da “ Şiirin başkenti olarak adlandırdığımız İstanbul’da bir şiir kütüphanesi kurmak için girişimlerimizi hatta somutlaşacak bir adımımız olmuştu ama ilgililerin isteksizliği nedeniyle sonuç alamamıştık. ” şeklinde bir serzeniş okumuştum.
Bu bağlamda “DİDİM HOMEROS KÜTÜPHANESİ” ülkemizde ikinci olma özelliğini taşıyacaktır. 100 metrekarelik bir alanda oluşturabileceğimiz kütüphanede, Türkçe’de yayımlanmış şiir ve çeviri şiir kitapları, şiir antolojileri, şiir inceleme ve araştırma kitapları, şiir ve edebiyat dergileri, şair mektupları, şair el yazıları, ses ve video kayıtları ile çeşitli afişler, fotoğraflar ve broşürler koleksiyonumuzu oluşturacaktır. Yönetiminin, Belediyemiz Kültür Müdürlüğünce yürütülmesini önereceğimiz. Didim Homeros Kütüphanesinde, Ödünç kitap servisinin hizmet verirken, çeşitli etkinlikler, şiir okumaları, atölyeler ve şiir konulu söyleşiler, imza günleri düzenlenecektir.
ALİ GENÇLİ




Yorumlar