DİDİM SANAT SOKAĞINI CANLANDIRMAK

Devletin bir politikası olmalı. Aksaklıkları, eksiklikleri sürekli giderilen, sürekli kendini yenileyen ve toplumun yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen bir politika.
Hükümetler, iktidarlar değişse de devletin, evrensel değerlere dayalı, bölgesel konumuna ve toplumsal yapısına uygun uygulamalar yaparak, kaynaklar israf edilmeden her kuşağın bir önceki nesile göre daha rahat yaşadığı, ömürlerin uzadığı, refahın ve huzurun sürekli yükseldiği bir sosyal yaşam sağlamalıdır. Ülkede yaşayan vatandaşlar üzerinde nimet-külfet dengesinin gözetilmesiyle mümkündür.
Kentler de sosyal ve kültürel yaşamlarıyla farkındalık yaratmalıdırlar. Farkındalık mutluluğu beraberinde getirir. Gülen yüzleri çoğalmış bir toplumda her şey yolunda demektir. Üreten ve paylaşan insanlar hayata değer katarlar. Bu da, varolmanın, insan olmanın bir gereğidir. Bencillik, çıkarcılık ve asalak yaşam hayatı çirkinleştirir. Birey olarak hayatın neresinde olursak olalım, görevimiz ne olursa olsun yaşamın kısacık olduğunun farkında olmalıyız.
İnsan sosyal bir varlıktır ve tek başına yaşaması mümkün değildir. Yaşadığımız toplum içinde üretmeden tükettiğimiz sürece, üretenlerin, çoğaltanların haklarına saygısızlık ettiğimiz bir gerçektir. Bu nedenle insan olarak üretmenin erdemine varmalı ve paylaşmanın güzelliğini duyumsamalıyız. Herkesin yaşadığı topluma katacak mutlaka bir şeyi vardır, bilgisi, becerisi, düşüncesi. En azından vereceği bir sevgisi. Hele bencilliğin, çıkarcılığın, vurdumduymazlığın doruğa çıktığı günümüzde.
İyimser olmak ve umudu büyütmek adına, kentimizde güzel şeyler oluyor. Didimli sanatçılar olarak yıllardır eksikliğini hissettiğimiz "SANAT SOKAĞI" mıza sonunda kavuştuk. Açılışını Belediye Başkanımız A. Deniz Atabay'ın yaptığı, ölü bir alana canlılık katacak rengarenk standlarımız Didim Sanat Platformu'nun 16 üyesine teslim edildi. Sezonun bitişine denk gelmiş olsa da yakın gelecekte bu sokakta kültür-sanat adına kentimize yakışacak gelişmelerin olacağına gönülden inanıyoruz.
Biz Didimli yazarlar-şairler olarak bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Belediyemizin desteğiyle üreteceğimiz projelerle sanat sokağının canlanmasını sağlayacağız.
Yıllar önce, kent merkezinde inşaatların yıkıntıları arasında mezbelelik durumdaki, bugün Sevgi Sokağı olarak adlandırılmış sokakta yazarlar ve el sanatları üreticileri için stantlar yapılmış ancak, sokak kısa sürede eski haline dönmüştü. Kent Konseyi Genel Sekreteri olarak sokağın projesine katkı sunmak için yetkililere önerdiğim, "Stantlar, orta refüje sırt sırta belli bir düzen içinde çift yönlü sıralansın, Mavişhir'de ve Altınkum'da satış yerleri olan arkadaşlar yerine, buraları değerlendirebilecek ihtiyacı olan insanlara verilsin önerilerim kabul görmedi. Diğer yerler sezonda daha işlevsel olduğu için, daha cazip geldiğinden, stantlar sahiplenilmedi açılıştan kısa bir süre sonra sokak sahipsiz kaldı. Stantlar sağlı sollu, binalar yönünde gelişigüzel yerleştirilince uyumsuz bir görüntü ortaya çıktı. Çünkü pasaj giriş çıkış merdivenleri düzgün sıralanma için uygun değildi.
Adı kaldı yadigar. Yıkıntılar ve eski yapılar düzenli bir şekilde çok katlı apartmanlara dönüşünce, bu günkü muntazam sokak ortaya çıktı, sokak içindeki iş yerleri de kendine özgü bir canlılık getirdi sokağa. Orta refüjde büyümüş ağaçlar da önemli bir görsellik katıyor bu alana. Yine aynı sokakta -beni ekarte edilerek -gerçekleştirilen benim projem olan, "Didim Birinci Çiçek Festivali" bu sokakta görkemli bir şekilde gerçekleştirilmişti. Sonrası ne oldu, çiçek festivalinin devamı neden gelmedi bilmiyorum. (Bu projeden neden ve nasıl dışlandığımı başka bir yazımda paylaşacağım.)
Açılışta sayın Başkanımız, diğer sanatsal projelerin müjdesini verdi. Didim, Gençlik Merkezi, Kültür Merkezi ve Amfi Tiyatroya önümüzdeki aylarda kavuşacak. Nüfusu hızla artan ve gençleşen kentimiz için bu projeler önemli bir boşluğu dolduracaktır diye düşünüyorum.
(Devam Edecek)
ALİ GENÇLİ




Yorumlar