Didim Özgürses Gazetesi | Yaşanılası bir Didim için

ÜLKEMİZİN SIRADIŞI KADINLARI

ÜLKEMİZİN SIRADIŞI KADINLARI

TÜRKAN ŞORAY

   28 Haziran 1945’te İstanbul’da doğdu. Türk oyuncu, senarist ve yönetmen. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılmaktadır. 1960'larda sinema ile tanışmış, ilk sinema ödülü, 1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Acı Hayat filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü almıştır. Toplamda 222 filmde rol alan Türkan Şoray, bu sayıyla dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusudur. Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde UNICEF Türkiye iyi niyet elçisi seçilmiş, "Sevgiyle yapılamayacak bir şey yoktur diye düşünüyorum. Gücü sevgiyle birleştirirsek, birçok sorunun üstesinden gelebiliriz" demiştir. Ayrıca Şoray'ın kendi adını taşıyan bir ilkokul da vardır. Sinema oyuncuları Hülya KoçyiğitFiliz Akın ve Fatma Girik'le birlikte, Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş dört önemli kadın oyuncudan biri kabul edilir. Bu dörtlü içerisinde, yönetmenlik yapan tek sinema oyuncusu olan Şoray, başrolünde kendisine eşlik eden Kadir İnanır ile oynadığı 1972 yapımlı Dönüş, 1976 yapımlı Bodrum Hakimi, 1973 yapımlı Azap, 2015 yapımı Uzaklarda Arama'nın tek başına; 1981 yapımlı Yılanı Öldürseler filminin ise Şerif Gören ile birlikte yönetmenliğini yapmıştır.

   İstanbul'un Eyüp ilçesinde doğan Türkan Şoray, memur bir ailenin ilk çocuğudur. Nazan ve Figen adında iki kızkardeşi daha olan Şoray'ın babası vefat etmişti. Fatih Kız Lisesi orta bölümü mezunu olup, annesi Meliha Şoray'ın (1927-1984) desteğiyle sinemaya adım atan Şoray, 1962 yılında Galatasaray eski asbaşkanı Rüçhan Adlı (1923-1995) ile 20 yıl bir birliktelik yaşadı. Bu süre içinde birkaç defa ayrılıp barışan çift, Rüçhan Adlı'nın eşinden bir türlü boşanmaması yüzünden yollarını ayırdı. Türkan Şoray, 1995 Ağustos'unda hastaneye kaldırılan Adlı'yı son anlarına kadar yalnız bırakmadı. Tiyatro oyuncusu Cihan Ünal ile 1983'te evlenmiş 1987'de ayrılmış ve bu evlilikten Yağmur adlı bir kızları olmuştur.

SİNEMAM VE BEN (Türkan  Şoray)

*Sinemanın, oyunculuğun ötesinde de bir konum kazanmıştır Türkan Şoray. Halk özlemiyle oluşmuş bir mitostur ve ulaşılmaz bir yalnızlık içindedir.
Cemal Süreya

*Sultan filan değil… Türk sinemasının yaşarken efsaneleşen oyuncusu o…
Burçak Evren

*Geriye dönüp baktığında sinemanın ona ihanet ettiği bir anı bile anımsamıyor. Çünkü o sinemaya hiç ihanet etmedi ki sinema ondan intikam alsın…
Berat Günçıkan

*Çekim öncesinde gördüğüm Türkan Hanım, sanki tecrübe filminin çekimini bekleyen bir amatördü. Yeniden hayran olmuştum, profesyonelliğin nasırlaşmış alışkanlığı yoktu onda.
Doğan Hızlan

*Türkan Şoray “halkın bağrından” doğdu. Mesleği ve mesleği dışında sosyal dayanışmanın hep içinde olmasının; ayrıca insanlarımızın “daha güzel, daha aydın bir *Türkiye”adına yaptıkları kavgada, sanatçımızı da yanı başlarında bulmalarının anlattığı bir şey var.
Server Tanilli

*Film çekimi sırasında yüzünü bir kez olsun görmek, ona kutsal bir şeye dokunur gibi dokunmak için çırpınan insanları gördüğünüzde Türkan Şoray’ın bir oyuncudan, güzel bir kadından fazla bir şey olduğunu anlıyorsunuz.
Yıldırım Türker

*1950’lerden itibaren hangi yılda doğmuş olursanız olun, Türkan Şoray insanın hayatını kaplar…
Fatih Özgüven

*Yazmıştım: Sinemamızın Dostoyevski’si Türkân Şoray’dır.
Selim İleri

ALİ GENÇLİ

 








Yorumlar

Yorum yazabilmek için giriş yapın. Henüz kayıt olmadıysanız yeni hesap oluşturun.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!





Köşe Yazıları

REKLAM ALANI REKLAM ALANI REKLAM ALANI REKLAM ALANI